Ecorys & APPM gaan leren van Berlijn. Ga je mee?

De warmtetransitie 'van het aardgas af' is in Berlijn al ver gevorderd. Hoe ze dat hebben gerealiseerd en welke 'lessons learned' er zijn valt te ontdekken tijdens de warmtereis op 9-10 mei. Berlijn is interessant omdat het van oudsher een stad is die haar gebouwen collectief verwarmt. Echter, Berlijn staat nu voor dezelfde uitdaging als wij in Nederland: het verduurzamen van bestaande netten en de uitbreiding daarvan om minder afhankelijk te worden van conventioneel aardgas. Ecorys en APPM organiseren deze warmtereis voor professionals die bezighouden met de warmtetransitie in Nederland. Berlijn is de sequel in navolging van de succesvolle warmtereis naar Kopenhagen in 2018.

Tijdens onze reis gaan we verschillende inhoudelijke activiteiten bijwonen. Het voorlopige programma is als volgt*:

  • Berlin Brandenburg Energy Network: Het Berlin Brandenburg Energy Network is de centrale vertegenwoordiger van de energietransitie in Berlijn. Ze acteren als schakelpunt tussen het bedrijfsleven, politiek en de wetenschap. We gaan ontdekken op welke wijze deze ‘triple helix’ effectief is georganiseerd en zodoende de Berlijnse warmtetransitie versnelt.
  • Vattenfall Potsdamer Platz: Vattenfall bezit Europa’s grootste koude centrale en netwerk in Berlijn. Hier leren we hoe deze centrale en netwerk in stand zijn gekomen in een historische dichtbebouwde stad als Berlijn. Vervolgens zal een lezing worden gegeven hoe digitalisering en het gebruik van stedelijke data de energie efficiëntie van een netwerk kan verhogen.
  • Gemeente Berlijn: We bezoeken de afdeling Economie, Energie en Bedrijfskunde van de gemeente. De Berlijse beleidsstrategie en uitvoering van een exit van fossiele brandstoffen staat centraal. Tijdens een interactieve bijeenkomst richten we ons op de verduurzaming van de gebouwde omgeving, op de exit van grootschalige fossiele brandstoffen en hun ‘Urban Heat turn’. 
  • EUREF campus: EUREF is een bedrijvencampus die voldoet aan de klimaat doelstelling van 2050. De campus is zelfvoorzienend en CO2 neutraal. Hier leren we welke technische voorzieningen nodig zijn om klimaat neutrale bebouwing mogelijk te maken. Hier wordt ingegaan op de implicaties omtrent deze technologieën en welke bestuurlijke oplossingen daarbij nodig zijn.

Naast de inhoudelijk activiteiten is er ook ruimte om Berlijn op informele manier te ontdekken. Zo kan Berlijn ons het volgende bieden:

  • Sightseeing in Berlijn: Tijdens onze reis gaan we Berlijn verkennen. Zo zullen we de iconische bezienswaardigheden van Berlijn bezichtigen, waaronder het beroemde Potsdamer Plats met de Brandenburger Tor.
  • Netwerk borrel: Uiteraard wordt er geborreld in Berlijn. Tijdens de netwerkborrel kunnen de deelnemers elkaar op een informele manier leren kennen. Dit geeft ons de mogelijkheid om van elkaar leren onder het genot van een typische Duitse gezelligheidsactiviteit!
  • Duits dineren: Ter afsluiting van de dag wordt er gezamenlijk gedineerd. Hier zullen wij kennis maken met de culinaire kwaliteiten die Berlijn ons kan bieden!

* Programma onder voorbehoud 

Wanneer u boekt vóór 17 april bieden wij u deze reis aan voor een gegarandeerde vaste prijs van 950 euro (excl. btw). Boekingen na 17 april krijgen dezelfde vaste prijs plus de eventuele meerkosten voor het later boeken van de hotel- en vliegtickets.

Wil je ook mee? Schrijf je dan nu in per mail voor deze prachtige reis van 9 tot en met 10 mei. Eerst nog iets meer weten over deze reis? Neem dan contact op met Alexander Oei (Alexander.Oei@ecorys.com / 06 29079091) of Maurice Thijsen (Maurice.Thijsen@ecorys.com / 06 36026268).